Panela er uraffineret rørsukker, typisk for Central og Latinamerika. Panela er en fast form af saccharose, der stammer fra kogning og fordampning af sukkerrørsaft.
Panela er kendt af andre navne i Latinamerika, såsom chancaca i Peru, piloncillo i Mexico. Navnet piloncillo betyder ”lille brød”, på grund af den traditionelle form, hvor dette røgfyldte og karamelagtige sukker er produceret.
Det har langt mere smag end brunt sukker, hvilket kun normalt er hvidt sukker tilsat en lille mængde melasse igen.
Ligesom brunt sukker er der to sorter af piloncillo; den ene er lysere (blanco) og en mørkere (oscuro).
Det er almindeligt anvendt i Mexico, hvor det har eksisteret i mindst 500 år. Saften fra de knuste sukkerrør opsamles, koges og hældes i forme, hvor det størkner og hærder i blokke.
Den enkle fremstillingsmetode og langsomme opvarming, bevarer sukkerrørrets smagsfulde og næringsrige melasse, hvilket giver en distinkt smag såvel som nogle naturligt forekommende vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Panela kan også fås pulveriseret. Det gør det nemmere at bruge i kaffe, bagning og madlavning, mens de stadig gøres kunstigt og bevarer alle fordelene i traditionelle klodser.
Kok & Kage
Roholmsvej 8 2620 Albertslund
43 30 30 90
kontakt@kokogkage.dk
CVR 38 23 31 65