I denne opskrift bruger vi paradisæbler, men de jo mest tilgængelige i slut oktober først november.
Geleen kan også laves af sure æbler eller madæbler.
Har man rønnebær i haven kan der også tilsættes lidt af dem i geleen, MEN VIGTIGT !!! De skal fryses før de koges med i æblejuicen.
Sværhedsgrad
Let
Forberedelsestid
30 minutter
Tilberedelsestid
25 minutter
1 kg paradisæbler (alternativ sure æbler)
8 dl vand
1 kg sukker pr. L æblesaft
Lidt atamon eller sprit til at skylle glas i
Vask æblerne godt. Hvis det er store æbler, skæres de i mindre stykker og kernehuset fjernes.
Kom æblerne i en gryde sammen med vandet. Kog det ved middel varme til æblerne er helt møre. Sigt nu saften fra i en fin sigte eller gennem et klæde, så saften er fri for æblefibre.
Vej saften af og kom den tilbage i gryden og tilsæt sukker, så det passer med mængden af saften.
Kog nu saften ind ved jævn varme, så det ikke bulder koger. Undervejs fjernes urenheder fra toppen med en ske, så juicen bliver helt klar. Det skal koge i 20-25 min. Alt efter mængde.
Når det bliver en mere tykt i konsistens, laves en geletest evt. på en kold tallerken eller en kold ske. Så kan man se om den begynder og gelere. Når man får den konsistens i gelen man ønsker hældes saften på skoldede glas der er skyllet i sprit eller atamon.
Læg et rent klæde over til saften er kølet af og sæt herefter et tæt låg på.