Tarte tatin er en fransk æbletærte lavet af karamelliseret æbler og butterdej.
I 1800- tallet opfandt søstrene Tatin tærten ved et tilfælde. De brændte æblerne på og besluttede sig at redde det ved at lægge dejen ovenpå og lave en omvendt tærte.
Sværhedsgrad
Middel
Forberedelsestid
1 time
Tilberedelsestid
70 minutter
Æblerne skrælles og skæres i ¼ sten og kærnehus fjernes. Æblerne skæres i ureelle stykker.
Sæt en stegepande over der passer til mængden af æbler. Ved jævn varme kommes sukker på panden så hele panden er dækket. Man må ikke røre i sukkeret, da det så vil klumpe sammen. Rør først når det meste af sukkeret er smeltet.
Sukkermassen skal være gylden før smør kommes på og smeltes ind i sukkermassen mens der af og til røres i det. Hvis man syntes det bliver for varmt så kom 2-3 spsk. vand på. Dette sænker temperaturen. Når sukkermassen er blank og glat tilsættes alle æblerne over et par gange for ikke at fjerne alt varmen fra panden.
Vend nu æblerne i sukkermassen som brune kartofler.
En høj kantet jern metal form smøres med smør og æblerne kommes i formen.
Gerne så der er meget top på.
Sæt formen med æbler i en varm ovn ca. 185c i 35-40 min.
Når æblerne er fordampet og faldet sammen til halv mængde, så de følger kanten på formen. Tag formen ud af ovnen.
Butterdejen rulles ud i en tykkelse på 2-3 cm. Støre ind den for der bruges.
Prik butterdejen med en gaffel så damp kan komme ud og så hæver den lidt mindre under afbagning. Lad dejen hvile lige 10 min på køl før den kommes over tærten så den ikke trækker sig ved afbagning.
Læg dejen over æblerne og sæt den tilbage i ovnen og bag den færdig i 20-25 minutter til den er gylden og gennembagt.
Herefter køles kagen af før den vendes om og butterdejen er nu i bunden.
Server kagen ved stuetemperatur med evt. vaniljeis eller creme fraiche til