Årets julekage 2022
lavet med browniebund, chokolademousse
og pynt på toppen.
Sværhedsgrad
Middel
Forberedelsestid
24 timer
Tilberedelsestid
35 minutter
Opskriften giver 20 portionskager
Snefnug pynt
Brownie bund
Tuile
Chokoladecreme til støbning
Snefnug
Drys flormelis eller talkum på bordet. Rul fondantmasse tyndt ud i ca. 2 mm med en rullepind. Udstik med en snefnug udstikker i ca. 2.5 cm Ø og lad dem tørre natten over på bagepapir på køkkenbordet.
Brownie bund
Opskriften giver 2 bunde
Bland pecankerner med 20 gr. brunet smør og bag i ovnen ved 180 grader til de er gyldne i ca. 4-5 min. Lad dem køle lidt ned før de skæres i mindre stykker og er klar til senere brug i opskriften.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft
Bland maskmel, kanel og bagepulver sammen i en skål. Æg og rørsukker piskes luftigt i en skål. Chokolade og smør smeltes i en skål over vandbad.
Vend chokolademassen i æggemassen med en dejspartel. Sigt de tørre ingredienser i massen og vend det sammen med et piskeris. Tilsæt vaniljemarv, flagesalt og knust kardemommefrø. Herefter vendes nødder og tørret frugt med mel og frugter og nødder vendes i massen. Melet gør at frugt og nødder ikke falder til bunds i kagen, når den bages.
Vi bager bunden i en form på 25 x 40 x 2 cm. Bages i ca. 20-22 min til den er tør på toppen og føles fast. Skal være lidt klæg i midten.
Lad kagen køle af og sæt den nu på køl eller frys, så den kan skæres ud som indlæg i chokolade cremekagen
Tuile
Vi har brugt bagemåtte Pavoni PR006
Isomalt køres på en kaffemølle eller en blender til en fin mel. Alle ingredienser blandes sammen til en jævn dej. Fedt gummimåtten med fedtspray, tør overfladen og kom derefter dejen i formen med en paletkniv, så den er fyldt helt ud. Det er vigtigt at man skraber overfladen helt af for dej, så der ikke er restdej på bagemåtten. Så slipper den bedre.
Bages i ovnen ca. 8-10 min ved 150 grader
Chokoladecreme til støbning
Vi har brugt Pavoni PX035
Hak chokoladen fint og kom det i en skål. Vaniljestangen flækkes på langs med en urtekniv og korn skrabes ud og køres sammen med sukker på et spækbræt til en homogen masse. I en gryde kommes mælk, fløde og vaniljestang og dette koges op.
Imens piskes vaniljesukker og æggeblommer sammen i en skål til let skummende masse. Når fløde og mælk koger piskes massen over æggene over flere omgange, fjern vaniljestangen og kom nu massen tilbage i gryden og leger den over varme, imens der piskes til massen er 82 grader og let cremet.
Sigt nu massen over chokoladen, tilsæt revet appelsinskal og emulgér nu creme og chokolade sammen ved at piske det sammen i den ene side af skålen til en homogen masse.
Lad den nu køle lidt ned til ca. 20 grader hvorefter den let piskede flødeskum vendes i chokolademassen til en let creme.
Cremen støbes i en ønsket form. Hvis det er en bagemåtte du bruger så hav den stående på en plade, så den kan flyttes efter den er fyldt. Der skal være plads til at der kan komme en bund ned i formen før den fryses, bunden skal ned i cremen så kun lige 2 – 3 mm. stikker op over cremen. Og det skal være bunden af brownien der skal være oppe af formen så den er helt lige. Sæt nu kagen på frys nogle timer eller evt. til næste dag.
Når kagen er frosset helt igennem tages den ud af formen og lad den så tø op i køleskabet, hvor efter den pyntes som du ønsker. Vi har valgt en tuile, en sukker snefnug samt lidt sprøde kiksekugler.