Varme hveder

At spise varme hveder aftenen før St. Bededag er en tradition der stammer helt tilbage fra midten af 1800-tallet
Bagerne måtte ikke arbejde før EFTER gudstjenesten.
Derfor blev hvederne bagt aftenen før så man kunne spise dem dagen efter
I dag spiser vi dem samme aften, en skøn tradition, vi skal holde fast i

Sværhedsgrad

Let

Forberedelsestid

1,5 time

Tilberedelsestid

30 minutter

Ingredienser

  • 15 g gær
  • 1 dl sødmælk, lun
  • 250 g æg
  • 50 g sukker
  • 550 g hvedemel
  • 7 g salt
  • 250 g saltet smør (i tern fra køleskabet)
  • 5-10 g knust hel kardemomme
  • Æg til at pensle med

 

  • Bageforme: kantrammer, rugbrødsforme eller evt. alubakke med 5 cm kant

Fremgangsmåde

1.del:
Gæren opløses i den lune mælk, tilsæt æg og sukker og til sidst melet. Kør på røremaskine med dejarm ved lav hastighed. Tilsæt salt og knust kardemomme. Herefter køres dejen sammen.
Når dejen er kørt færdig, den skal være lidt klistret og slippe kedlen. Du kan evt. tilsætte en smule mere mel hvis det nødvendigt. Dejen skal køre ca. 10 min.
Tilsæt nu smørret lidt af gangen til alt smørret er kørt ind i dejen ved jævn hastighed. Kør dejen ca. 10 min til den er helt blank og glat.

2.del:
Lad dejen hæve ca. 1 time på køkkenbordet, her efter slås alt luft ud af dejen, og den sættes på køl til næste dag.
Smør bageformen i bund og på siderne med blødt smør.
Vej dejen af i ca. 50 g stykker

3.del:
Form små glatte boller af de afvejet stykker og kom dem nu i formen, så de står helt op af hinanden men ikke mast sammen, da de skal have plads til at kunne hæve lidt op.
Pensel nu bollerne med æg.
Lad nu bollerne hæve op til ca. 3 x størrelsen det tager ca. 1 – 1½ time
Bag bollerne gyldne ved 200°C  ca. 15 -20 min.

Lad bollerne køle af i formen før de vendes ud.

Man kan spise dem som de er med smør på eller skære dem over og riste dem lidt gyldne i ovnen ved 200°C nogle minutter og så spise dem lune, med smør på.

Relaterede varer