Brioche brød

Sværhedsgrad

Let

Forberedelsestid

2 døgn

Tilberedelsestid

50 minutter

Ingredienser

Opskriften giver 3 brød

  • 1 dl sødmælk
  • 30 g gær
  • 1 kg hvedemel
  • 100 g sukker
  • 25 g salt
  • 11 stk. hel æg
  • 500 gr. blødt smør

Fremgangsmåde

Dag 1

Gær udblødes i sødmælken og kommes i en røre kedel til røremaskinen.

De resterende ingredienser undtagen smør kommes ned til mælken.

Sæt den til at køre ved lav hastighed så det er mixet sammen. Herefter sættes farten op til lidt over middel.

Dejen skal nu køre så den bliver glat blank, lidt lang og klistret og så den nærmest renser kedlen på siderne og samles om dejkrogen. Det tager en 15-20 min.

Herefter kommes alt smør i og det køres ind i dejen, så den bliver blank og glat.

Det kan nærmest lade sig gøre at tage hele dejen op på en gang. Den er lang og sej nu. Kom den over i en olieret bakke og lad den hæve på køkkenbordet med et klæde over i ca. 1- 1.5 time til mere end dobbelt størrelse.

Slå dejen ned så den skal hæve igen. Kom film over bakken og sæt den på køl til næste dag.

 

Dag 2

Dejen slås ud på et let melet bord og vejes af på ca. 400 g til brød. Det passer til en 1 L bageform.

Slå dem op som normale brød og kom dem i en fedtet bageform alla formbrød.

Dæk brødene til og lad dem hæve et lunt sted 1-2 timer så de fylder formen ud.
Pensel med æg og bag dem ved 225 grader i ca. 10 min. Herefter skrues ned for varmen til 185 grader og bages færdigt i 35-40 minutter til de er gyldne.
Når de kommer ud af ovnen pensles de med æg igen mens de er varme.
Stilles på en rist og køles ned.

 

Der kan også bages boller af samme dej eller der kan køres tørret frugt og krydderier i som ønskes. Rulle dejen lidt ud og drysses med nødder, fyldes med remonce eller andet og rulles sammen og man bager snegle af dejen.
Eller skære skiver af brødet og smøres med smør og bages sprøde og gyldne i ovnen.