Allehånde
Allehånde bruges ofte i madlavningen og skal doseres med forsigtighed da den har en kraftig smag og nemt kan overtage hele retten og dermed blive for dominerende.
Smagen er aromatisk og frugtagtig og hen ad andre krydderier der kardemomme, kanel, nellike, muskat og ingefær.
Af samme årsag har den fået sit navn, Allehånde eller Allspice på engelsk.
Allehånde passer til rigtig mange retter, alt fra fisk, kød, hvidkål, grønkål, løg og lyse saucer til leverpostej, kødpølse, spegepølse, rullepølse, supper, krydderkager, sildelage og grønsagsretter.
Allehånde stammer fra De Caribiske Øer og fra Centralamerika, blandt andet Mexico, hvor det blev hjembragt til Spanien af Columbus og de spanske ekspeditioner i 1500-tallet.
Her troede man fejlagtig at det var en peber på grund af den sorte kerne der mindede om et peberkorn.
Det hænger lidt ved i dag også da Allehånde også af nogle kaldes for krydderpeber.
Allehånde er den tørrede frugt fra allehåndetræet. Den største producent er Jamaica der har et ideelt klima der giver aromatisk og fin smag i Allehånden.
Varen er pakket hos Condi, kan indeholde spor af æg, jordnødder og andre nødder.