Vi har et stort udvalg af forskellige typer af bønner, linser og ærter der alle har en masse gode næringsstoffer, som er essentielle for dig og din krop.
Bønner er meget proteinholdige, har mange vitaminer og mineraler i forhold til andre grøntsager, og findes i både olieholdige og fedtfattige udgaver.
Udover det har bønner et højt indhold af fibre og endnu bedre så har bønner har et lavt klimaaftryk.
Alle 3 går ind under bælgfrugter, linser, bønner og kigærter, og hører til sammen med grøntsags kategorien.
Bælgfrugten finder du nederst i madpyramiden og er derfor en af de fødevarer du bør vælge tit og som du kan spise mest af.
På grund af det høje protein indhold kan de til en vis grad erstatte kød i dine måltider. De er fedtfattige og er med til at holde dig frisk og rask.
Du kan regne med tommelfinger reglen om du bruger 30-40 gr tørret bælgfrugt pr person i for eksempel en gryderet, men der er ikke nogen øvre grænse for hvor mange gram du må spise om dagen.
Det må blive et både og svar da du, hvis du går helt vegansk, ikke får alle de næringstoffer kroppen har brug for med bønner, linser og ærter som eneste proteinkilde i din kost.
Men spiser du stadigvæk æg og mejeriprodukter får du stadigvæk næringstofferne.
Udfordringen er at få nok B12-, B2- og D-vitamin og mineralerne jern, calcium og zink.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vegetarer tager et tilskud af calcium og D-vitamin.
Veganere anbefales derudover også at tage et tilskud af B-vitaminer.
Men det kan være et godt særdeles miljøbevidst valg at erstatte kødet ved nogle af måltiderne med de skønne bønner eller linser da de indeholder mange af de gode næringsstoffer kroppen har brug for.
Det kræver lidt forberedelse at gå i gang med de tørrede bælgfrugter, men med lidt planlægning kommer det til at gå fint og du kan lave til flere dage eller fryse ned.
Sådan gør du:
Bønner skal ligge i blød i frisk vand i mindst 10 timer, før de er klar til brug og på køl.
Bønner indeholder giftstoffet lektin der forsvinder når bønnen har ligget i vandet og blevet blødt ud og dernæst kogt.
Du skal nu koge bønnerne i mindst 30 minutter i friskt vand, ikke det som de har ligget i blød i. Det gælder for eksempel hvide bønner og kidneybønner.
Du må skal smide vandet bønnerne er blevet kogt i ud, brug det ikke til den videre madlavning.
Linser indeholder ikke særlig meget lektin, og de skal derfor ikke ligge i blød før kogning. De skal heller ikke koges lige så længe. Et sted mellem 15-30 minutter, afhængigt af hvilken type linse det er, grønne, røde eller gule linser.
Kikærter indeholder endnu mindre lektin, men du er stadigvæk nødt til at lægge dem i blød og koge dem, præcis som med bønnerne.
Kok & Kage
Roholmsvej 8 2620 Albertslund
43 30 30 90
kontakt@kokogkage.dk
CVR 38 23 31 65